Gluren bij de buren

Antwerpen, vrijdag 9 november 2018

Direct naar de programmabrochure.

9 november 2018 vond er in Antwerpen een bijzondere editie van het Platform Centrummanagement plaats, namelijk een gezamenlijke bijeenkomst met het Nederlandse Platform Binnenstadsmanagement en de stad Antwerpen.

Onder het motto 'Gluren bij de buren' kregen burgemeesters, schepenen, ambtenaren en centrummanagers een uitstekende kans om over de landsgrenzen te kijken en ervaringen uit te wisselen met Nederlandse collega's!

Hieronder kan u enkele van de presentaties terugvinden.

Programma

Direct naar de programmabrochure.

10u Ontvangst met koffie en thee
10u45Welkom en introductie
Bart Palmaers, Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten
11u

Vlaamse en Nederlandse steden: een wereld van verschil?
Felix Wigman, Platform Binnenstadsmanagement

We stuurden vier experten de grens over om te gluren bij de buren in ’s-Hertogenbosch en Mechelen.
Mechelen door een Nederlandse bril
Auteurs: Arno Ruigrok (PlacesPropertiesPeople), Ad Dekkers (Bureau Binnenstad Den Haag)

Den Bosch door een Vlaamse bril
Auteurs: Anneleen Desmyter (Qrf) en Tineke Stockman (stad Aalst)

12u

Antwerpen, 'Retailstad'
Koen Kennis, schepen voor o.m. middenstand, stad Antwerpen

​12u20

Netwerklunch

13u15

Uitwisselingsronde 1
Elke deelnemer heeft de keuze uit 1 van volgende opties:

 1. Samenwerken in Binnensteden (workshop)
  Has Bakker, Twijnstra & Gudde
  Taaie opgaven – zoals samenwerken in binnensteden - vragen om steeds meer samenwerking tussen publieke, maatschappelijke en private partijen. Een veelbelovende manier om hier op in te spelen is het bouwen van coalities. Coalities die gebaseerd zijn op vertrouwen en kunnen meebewegen met veranderende omstandigheden. Welke verschillende coalities zijn te herkennen? Vaak ontstaat op het grensvlak tussen deze organisaties spanning: belangen, identiteiten, werkwijzen en loyaliteiten botsen. Professionals die op dit grensvlak (samen)werken voelen dit vaak als eerst. Welke dilemma’s ervaart u? En zijn er verschillen te vinden tussen Nederland en Vlaanderen? Tijdens deze interactieve workshop gaan we verder in op de coalities, de rol van grenswerker en wat u van elkaar kunt leren. 
 2. City of things (wandeling)
  Karin Roofthooft / Annelies Pockelé, Stad Antwerpen
  Hoe gebruik je op een slimme manier technologie zodat je stad, haar bezoekers, bewoners en bedrijven er beter van worden? Tijdens deze wandeling ontdekken we samen hoe technologie stedelijke issues zoals verlichting, veilig oversteken en laden en lossen aanpakt.
  Meer info op www.antwerpsmartzone.be. Nog vragen, suggesties? Via: info@antwerpsmartzone.be.
 3. De verschuiving naar een beleveniseconomie (wandeling)
  Zara De Meyer / Vanessa Morganti, Stad Antwerpen
  Grenzen in handelsactiviteiten vervagen, stadswijken veranderen hun DNA, investeringen in het straatbeeld door zowel de stad als door de pandeigenaars/uitbaters laten hun sporen achter. De consument verwacht meer en meer beleving, als aanvulling op het online aankoop-gedrag. Welke veranderingen zie je in de stad? Kan je ingrijpen, en zo ja: hoe ga je hier als stad mee om?
 4. Binnenstadsmanagement the game (spelvorm)
  Marjolein Dikmans, Platform Binnenstadsmanagement
  Hoe werkt het speelveld van Binnenstadsmanagement? Met welke fasen van samenwerking moet u rekening houden? En hoe zorgt u voor een impuls aan de binnenstad? In deze workshop gaan we al spelenderwijs aan de slag met deze opgaven. Via een bordspel doorloopt u de vijf fasen van binnenstedelijke samenwerking. Lukt het u om als eerste de titel ‘beste samenwerkingsstad’ binnen te halen?
 5. De megatrends voor binnensteden (workshop)
  Rian Vermeulen en Roos Hoedjes, Platform Binnenstadsmanagement
  Stel we leven in 2035, hoe ziet de binnenstad er dan uit? Wat vinden we dan belangrijk in de binnenstad? Op deze vragen gaan we antwoord geven met een tweetal creatieve werkvormen. Dit doen we aan de hand van de belangrijkste megatrends. In deze workshop leert u vooruitstrevend na te denken over de binnenstad.
 6. Leegstand en transformatie -grijpen we de kansen? (workshop)
  Bart Palmaers, Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten
  In beide landen waren de ogen de laatste jaren sterk gericht op de leegstaande winkelpanden. Ondertussen bleef de markt niet stilstaan en ontstonden heel wat creatieve ideeën en initiatieven. In korte pitches lichten enkele steden uit beide landen toe hoe zij inspelen op de opportuniteiten die zich aandienen. In een gemodereerd groepsgesprek gaan we dieper in op de randvoorwaarden voor tijdelijke invulling, herinvulling of volledige transformatie. En kijken we kritisch naar de toekomstbestendigheid van de huidige aanpak.
  Leegstandstrategie Stad Lier
  Gemeente Goes - leegstand en transformatie in Goes
  Ruimte voor bedrijvigheid in de toekomst - stad Gent
14u45

Uitwisselingsronde 2

Elke deelnemer kan een tweede keuze maken uit bovenstaande opties.

16u

Afsluitende receptie en netwerkmoment

Voldoende gelegenheid om van gedachten te wisselen en te netwerken tijdens een wandelbuffet.

Doelgroep

Deze bijeenkomst is voorbehouden aan vertegenwoordigers van de Nederlandse en Vlaamse steden en gemeenten: burgemeesters, schepenen, ambtenaren en centrummanagers.

Inschrijvingen

Deelname aan de bijeenkomst is gratis, maar inschrijven is verplicht. Het aantal plaatsen is beperkt, dus schrijf u zo snel mogelijk in (en uiterlijk tot 4 november).

U kan maximaal 3 personen aanmelden door een mail te sturen aan platform@centrummanagement.be.   Vermeld duidelijk en per deelnemer volgende gegevens:

 • Naam
 • Organisatie
 • Functie
 • E-mailadres
 • Telkens twee keuzes voor de middagsessies.

Partners

Het Platform Centrummanagement is een initiatief van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door het Platform Centrummanagement, het Nederlandse Platform Binnenstadsmanagement en de stad Antwerpen.

Deze platformbijeenkomst wordt georganiseerd met steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen.